Гусларско и песничко вече у порти храма Покрова Пресвете Богородице у Лозници

gusle2 800x600Традиционално и ове године, уочи Видовдана 26. и 27. јуна, уприличен је сусрет гуслара и песника у амфитеатру у порти храма Покрова Пресвете Богородице у Лозници.

Oве манифестације имају за циљ очување сећања и свести о томе шта је Косовски завет, колика је светиња наше Косово и Метохија, као и на неопходност борбе за очување наше јужне покрајине.

Обa сусрета отворио је ђакон Горан Поповић, пригодним беседама, где је након што је поздравио присутне у име братства Покровског храма, истакао да су гусле данас живи доказ, да где год оне постоје, заправо су постојали и постоје Срби. Гусле су као такве симбол српства, јер се уз њих опевала целокупна наша историја, и то у свом најискренијем, доживљеном облику. Затим, ђакон Горан је указао и на историјски значај самог места где се храм налази, шанца из Првог српског устанка, где су се устаници, предвођени војводом Антонијем Богићевићем, супроставили Турцима пре тачно 210 година. Међу устаницима је био и слепи гуслар Филип Вишњић, који их је, несумњиво, својом песмом соколио и храбрио за бој.

Затим, у наставку програма, наступили су гуслари, културно уметничко друштво из Лознице, као и наша Тамара Танацковић са етно нумерама.

gusle1 450x600

Сутрадан, 27. јуна, у нашој порти сакупили су се песници, са намером да нам донесу делић свог поетског опуса. Ђакон Горан, поздравивши их, указао је на неопходност очувања Косова и Метохије, јер, како је истакао, све највредније и најбоље што српски народ има, тиче се Косова и Метохије. Оно што је корисно, није увек и добро, те се не можемо и не смемо одрећи доброга да би стекли корисно. Без Косова и Метохије губимо наш идентитет, одбацујемо камен темељац сопственог бића, губимо сидро и лутамо.

Песници су редом износили песме родољубивог карактера уз пратњу градског певачког друштва, предвођеног диригентом професором Дарком Несторовићем.

Обе манифестације су протекле у пријатној атмосфери, са надом у поновни сусрет у још већем броју следеће године.