Слава цркве

14.10.2014. - на дан храмовне славе Покрова Пресвете Богородице у Лозници


46Црквена Општина у Лозници је прославила храмовну славу. На Светој Литургији присуствовао је велики број верника из лозничког краја и Републике Српске. Богослужили су свештенослужитељи из седам епархија Српске Православне 
Цркве. Беседио је протојереј-ставрофор Војислав Петровић, парох шабачки. Беседу можете прочитати овде.

 

Архијерејски заменик протојереј-ставрофор Мирко Вилотић из Шапца је у име Преосвећеног Епископа Шабачког Господина Лаврентија уручио ордење Светог Владике Николаја Српског г. Милану Јевтићу и Драгутину Пантелићу из Лознице. После Свете Литургије, литије и освећења славског жита и колача, освећен је обновљени бунар војводе Антонија Анте Богићевића, чије изградње су били приложници г. Милан Јевтић и Драгутин Пантелић. Беседу на освећењу бунара произнео је протојереј-ставрофор Небојша Миловановић, парох лознички, захваљујући се приложницима и истичући историјски значај овога бунара и потребу за његовом обновом.

 

Старешина лозничке цркве протојереј-ставрофор Милан Алексић захвалио се у име Црквене Општине лозничке присутним верницима и гостима из других епархија Српске Православне Цркве на присуству овој духовној радости и представио монографију "Црква Покрова Пресвете Богородице у Лозници 1873-2013". Ова монографија садржи историјат Црквене општине у Лозници и целокупног историјског, духовног и културног живота лозничког краја. 

 

Фотографије са обележавања црквене славе можете погледати у галерији.

 

2014.10.14. Slava crkve Pokrov presv.Bogorodice-foto B.Backovic 072

 

2014.10.14. Slava crkve Pokrov presv.Bogorodice-foto B.Backovic 220