Прослава Божића 2022. године

Мир Божји Христос се роди!

 

 

    Прослављање Празника Рођења Христовог, при храму Покрова Пресвете Богородице у Лозници, обележили су многи лепи догађаји. У сусрет Празнику пошли смо са организовањем Божићне радионице којој је присуствовао велики број деце. Том приликом деци су подељени пригодни дарови. Радионица је изведена у парохијском дому 5. јануара, а братство храма ће се трудити да се такве радионице и даље организују. Својим несебичним трудом у организацији су помогле професорке Сања Симић ДеГраф и Дејана Лазаревић.

 

    На Бадње јутро служена је Света Литургија којој је присуствовао велики број верника. После Литургије освећени су бадњаци који су током целог дана дељени верујућем народу. На Бадње вече, после молитве у храму, освећен је велики бадњак. Њега су наложили господин Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника града Лознице и председник Црквеноопштинског управног одбора, господин Боривоје Тимотић. Свечаности је присуствовао велики број верника. Уприличен је ватромет, а затим су најмлађи, по традицији, пијукали у слами. По лепом обичају, за све присутне, приређено је кувано вино. Парохијски дом био је отворен за дечицу која су могла да уживају у бојењу бојанки са мотивима Празника. Сви присутни могли су да виде бадњак украшен листовима у облику храстовог листа, а на којима су била исписана граматичка правила српског језика.

 

    У храму Преподобне мајке Ангелине српске у Воћњаку, након одслуженог богослужења, такође је освећен и наложен бадњак и уприличено народно весеље.

    Централни догађаји овогодишње прославе Празника Рођења Богомладенца Христа, биле су поноћна и јутарња Литургија, којима је присуствовао велики број верника. 

 

Мир Божји Христос се роди - Ваистину се роди!

 

 

 

 

 

    

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Материце у нашем храму 2021. године

На Материце, дана 26.12. 2021. године у храмовима Покрова Пресвете Богородице и Вазнесења Господњег у Лозници и у храму Светих апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи, после одслужене Свете Литургије, а поводом самог празника Материце, подељени су мали дарови свим присутним мајкама.

 

 

 

 

Јавни позив: Санација влаге и пода храма Покрова Пресвете Богородице

Црквена општина Старолозничка у Лозници обнавља јавни позив за прибављање понуда за реконструкцију Покровске цркве у Лозници.

Крајњи рок за достављање понуда је закључно са 2. новембром. 2021. године.

Примерак обрасца понуде можете преузети у црквеној продавници у Лозници, улица Јанка Веселиновића 12. Број телефона 015/884-625.

Такође, можете оставити и свој email, а ми ћемо Вам проследити образац у PDF формату.

Храмовна слава 2021

Православна црквена општина старолозничка свечано је дана 14. октобра 2021. лета Господњег прославила празник своје небеске заштитнице Мајке Божије - празник Покрова Пресвете Богородице.
Овом приликом светом Литургијом је началствовао архимандрит Николај из манастира Троноше, уз саслужење многобројног свештенства наше епархије: о. Мирка Вилотића, који је благословом нашег епископа шабачког г. Лаврентија увеличао нашу прославу и том приликом произнео пригодну беседу, о. Драгана Бајића, намесника лозничког, о. Драгана Секулића, намесника азбуковачког и крстоносних прота и прота: о. Војислава Петровића, о. Радована Лукића, о. Славише Марковића, о. Владимира Јаковљевића, о. Петра Цвејића, о. Владана Ивановића и ђакона Сретена Тадића, уз молитвено учешће многобројних свештеника и верника.
Празновање славе својим торжественим појањем украсио је и наш хор Светог Романа Слаткопојца, чији спомен тог дана такође прослављамо (14./1. октобар). Сви заједно смо, у истинској љубави и слози, припремили и принели славске колаче заштитницима и нашим молитвеним заступницима Пресветој Богородици Марији и светом Роману Слаткопојцу.
Након свете Литургије окупљенима се обратио старешина храма, прота Мирослав Јаковљевић, и захвалио се свима који су нас тог дана посетили и позвао окупљене да се придруже трпези љубави у црквеној сали.
Захваљујемо се наставницима и ученицима средње Економске школе који су несебичним трудом и залагањем припремили трпезу уочи славе и на дан наше славе. Благодаримо и члановима колектива Основне школе „Вук Караџић" који су приложили изврсне посластице.
Захвалност дугујемо и лозничким пекарима који су тог дана традиционално, као и претходних година, припремили своје производе и послужили многобројни народ.
Позивамо Вас да и у будућности узмете учешћа у животу своје Црквене општине према својим могућностима, да би трудом улепшали, украсили и уткали себе у своју цркву која се ближи стопедесетгодишњици бдења над Лозницом.
Бог вас благословио!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Прикупљање понуда за санацију влаге и пода храма Покрова Пресвете Богородице

Овим путем позивамо све заинтересоване извођаче да доставе своје понуде по предмету Адаптације и санације објекта - храма Покрова Пресвете Богородице у Лозници. Планирана је санација влаге и пода храма. Образац понуде са пројектним захтевима, техничком документацијом и припадајућим дозволама Одељења за урбанизам Града Лознице је доступан у црквеној продавници храма и заинтересовани га могу преузети, у радном времену од 07 до 20h. Понуде доставити до 14.10.2021. у црквену продавницу или на email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.